SAGON KELAPA
Untuk lebih kurang 40 buah
Bahan:
- 1/2 buah kelapa cukup tua, parut arah memanjang
- 125 gr tepung ketan
- 100 gr gula pasir
Cara membuat:
- Sangrai kelapa parut di atas api kecil hingga kering selama lebih kurang 20 menit, jaga jangan sampai berwarna kecokelatan. Angkat.
- Campur kelapa parut dengan tepung ketan dan gula pasir, aduk rata. Jika adonan terlalu kering, hingga sukar dicetak,ciprati dengan lebih kurang 80 cc air, aduk rata lagi.
- Siapkan loyang dan cetakan kue kering bentuk oval.Tempatkan cetakan pada talenan, isi dengan 1 sendok adonan, padatkan dengan ketebalan lebih kurang 1 cm. Lepaskan dari cetakannya. Ulangi hingga selesai.
- Bakar dalam oven dengan api kecil selama lebih kurang 30 menit. Angkat., dinginkan. Tempatkan dalam stoples.
Catatan:
Cara memarut kelapa, lihat Pendahuluan
SQUARE COCONUT COOKIES
Makes approximetly 40 cookies
Ingredients:
- 1/2 mature coconut, grated lengthwise
- 124 gr glutinous rice flour
- 100 gr granulated sugar
Method:
- Dry fry the grated coconut over a low flame for about 20 minutes, just until it is dry (not brownish). Remove fram heat
- Mix coconut with flour and granulated sugar. Stir well, if the dough is too dry so it is more difficult to be molded, add water (approximately 80 cc) and stir well.
- Prepare a baking sheet and oval shaped dry cookie mold. Place the mold on the sheet, fill with 1 tablespoon of dough.Press until solid with a thickness of about 1 cm, then remove from the mold. Repeat with the rest of the dough.
- Bake in a low heat for about 30 minutes. Remove and let cool. Store in an airtight container.
Note:
See Introduction for coconut grating.