<body> Kumpulan Resep

 

...PROFILE


My Photo
Name: Sally
Location: Singapore

For further info & inquiries, please e-mail to alysa_carolina@yahoo.com.sg

...PREVIOUS POST


  • JAPANESE CHEESECAKE
  • DADAR GULUNG
  • ROTI MANIS
  • PUKIS SAF
  • ROTI TAWAR FANTASI
  • AYAM JAHE
  • BANDROS
  • LUMPIA GORENG
  • MARTABAK MANIS
  • KUE KECIK


    ...ARCHIVES

  • August 2006
  • September 2006
  • October 2006
  • November 2006
  • January 2007
  • February 2007
  • March 2007
  • April 2007
  • May 2007
  • June 2007
  • July 2008
  • September 2008
  • October 2008

  •  

    ...MY ALBUM

    :  Photo


     

    sssssssssshhh
     

    Friday, May 18, 2007


    RENGGINANG

    Untuk lebih kurang 40 buah



    Bahan:


    • 500 gr beras ketan putih
    • 4 siung bawang putih, haluskan
    • 1 sdt garam
    • 1/2 sdt terasi
    • 250 cc air mendidih
    • 800 cc minyak untuk menggoreng

    Cara membuat:

    1. Cuci bersih beras ketan, rendam dengan air biasa lebih kurang 5 jam, tiriskan.

    2. Kukus beras ketan dalam dandang sampai ketan setengah matang lebih kurang 15 menit, ditandai saling melekatnya butiran-butiran beras satu sama lain. Angkat, pindahkan ke panci.

    3. Masukkan bawang putih yang sudah dihaluskan, terasi, dan garam ke dalam air mendidih, aduk-aduk sampai larut dan tercampur rata. Tuangkan ke panci berisi beras ketan, aduk rata. Diamkan selama lebih kurang 30 menit atau sampai air terhisap habis oleh ketan.

    4. Kukus lagi beras ketan dalam dandang sampai ketan matang selama lebih kurang 30 menit. Angkat. Ambil 2 sendok makan beras ketan yang masih panas, bentuk menjadi bundar tipis (tebal 0,75 cm, diameter 6 cm) . Letakkan di atas tampah, ulangi hingga selesai. Jemur di panas matahari sampai benar-benar kering, angkat, dan simpan di tempat kering.

    5. Panaskan minyak goreng, goreng rengginang dengan api besar, bolak-balik hingga butiran-butiran ketannya semua mengembang. Segera angkat, tirislam. Setelah dingin simpan dalam stoples.

    Catatan:

    • Jemur rengginang hingga benar-benar kering, keras dan tidak ada bagian yang lembek, jika belum kering walau sudah dijemur seharian, lakukan penjemuran ulang esok harinya. Jika rengginang tidak benar-benar kering, tidak akan mengembang dengan baik pada saat digoreng.

    • Pilihlah beras ketan yang bermutu baik, putih, tidak berbau apek, dan sama sekali tidak ada campuran berasnya. Perhatikan pada waktu yang membelim butiran-butirannya semua berwarna putih susu, tidak ada butiran-butiran yang berwarna putih bening/taransparan. Pemakaian beras ketan yang telah dicampur denganberas akan menghasilkan rengginang yang kurang memuaskan, tidak bisa mengembang dengan baik pada saat digoreng.

    RICE CRISPIES

    Makes approximately 40 crispies

    Ingredients:

    • 500 gr white glutinous rice
    • 4 cloves garlic, ground to a paste
    • 1 tsp salt
    • 1/2 tsp shrimp paste
    • 250 cc boiling water
    • 800 cc oil for frying.

    Method:

    1. Wash the glutinous rice, soak with plain water approximately 5 hours, rinse.
    2. Steam the glutinous rice in a rice steamer until half done (about 15 minutes). At that time, the rice will stick to one another. Lift, place on the pot.
    3. Mix in ground onion, terasi, and salt into boiling water. Stir until the ingredients mix well. Pour into the pot of glutinous rice, stir well. Let it be for approximately 30 minutes or until the water is completely soaked in by the glutinous rice.
    4. Steam the glutinous rice one more time in a steamer until the glutinous rice is done, or approximately 30 minutes. Lift. Take 2 tablespoons of hot glutinous rice and shape it into a thin circly about 6 cm in diameter and 7,5 mm wide. Place it on a winnowing tray and shape the rest of the glutinous rice in the same manner. Dry under the sun until the glutinous rice becomes really dry, lift and store in a dry place.
    5. Heat the cooking oil and fry the glutinous rice crispies with a large flame. Turn the crispies back and forth so that all of the glutinous rice expand. Lift immediately and drain. After the glutinous rice crispies cool, store in a jar.

    Note:

    • Dry the glutinous rice crispies until really dry, hard and have no soft spots. If it is not yet dry even after a whole day in the sun, dry again the next day. If the glutinous rice crispies are not fully dry, they won't expand well once fried.
    • Choose good quality glutinous rice, white in color, withour stench and is not mixed with other kinds of rice. Examine well when purchasing, and make sure there are no transparent colored rice. The usage of glutinous rice mixed with regular rice will not result in good quality rice crispies because that rice won't expand well.

     - Feed her Sugar....# ;