Saturday, May 26, 2007
DARI KELAPA
SAGON PANGGANG
Untuk lebih kurang 80 buah
Bahan:
- 1 butir kelapa cukup tua, parut arah memanjang
- 250 gr tepung ketan
- 100 gr gula pasir
- 100 cc air
Cara membuat:
- Sangrai kelapa parut di ats api kecil selama lebih kurang 20 menit hingga kering saja, tidak sampai berwarna kecokelatan, angkat.
- Campur kelapa parut dengan tepung ketan, gula dan air. Aduk sampai tercampur rata/
- Siapkan loyang dan cetakan kue kering bentuk persegi empat ukuran lebih kurang 4 cm X 5 cm. Tempatkan cetakan di ats loyang, isi dengan 1 sendok makan adonan kue. Ratakan, lepaskan dari cetkannya. Cara lain: Tuang adonan di atas selembar plastik atau daun pisang. Ratakan dengan ketebalan 0,5 cm. Potong-potong bentuk persegi panjang atau sesuai selera. Pindahkan di atas loyang.
- Panggang dalam oven dengan panas rendah, api atas bawah selama lebih kurang 20 menit. Angkat. Biatkan dingin. Tempatkan dalam stoples.
FROM COCONUT
ROUND COCONUT COOKIES
Makes approximately 80 cookies
Ingredients:
- mature coconut, grated lengthwise
- 250 gr glutinous rice flour 100 gr granulated sugar
- 100 cc water
Method:
- Dry-fry the grated coconut over a low flame for about twenty minutes, just until it is dry (not brownish) and remove from heat.
- Mix the grated coconut with the glutinous rice flour, salt and sugar. Stir until well mixed.
- Prepare a cookie sheet and dry cookie mold in the shape of a rectangle approximately 4 cm by 5 cm in size. Place the mold on the sheet, and fill it with a tablespoonful of dough. Smooth out and remove from the mold to the cookie sheet. Another method is to pour the dough on a sheet of plastic or banana leaf. Smoothen out with a thickness of about 0.5 cm. Cut in the shape of rectangles or other desirable shapes. Place on a cookie sheet.
- Bake in a low oven until golden brown. Remove, store in an airtight container.
-
Feed her Sugar....# ;